2018. január 20., szombat

Előbb

Jobb előbb, mint utóbb. Előbb tenni, cselekedni, menni, hogy megelőzd Magad, és nem másokat. A korodat. Ezt látom a négyéves kislányomon, aki már pontosan számol és az abc-vel is ismeretséget kötött. A két nagy testvérével tartja a lépést, és nem akar, nem akar lemaradni. Holott mindennek rendelt ideje van, még nem késett le semmiről. Anyaként ezt könnyű megfogalmazni, és segíteni a törekvését mégis, mert ha örömmel és kíváncsian halad előre, akkor támogatni és nem gátolni kell.
    Jobb előbb, mint utóbb. Előbb tenni, cselekedni, hogy megelőzd Magad, és nem másokat. A korodat. Szorít az az érzés, hogy Önmagaddal tartsd a lépést, ha látod, hogy tennivaló és megjobbítani való van elég, hisz romokkal teli az élet, és újat kell belőle építened. A lélek és a lendület feszít, hogy cselekedj! Jobb előbb, mint utóbb. Mert ha előbb cselekszel, akkor a Lélek vágya hamarabb ölt testet és tovább tarthat az öröm, hisz nincsen rom, csak épület – mi az otthonosság érzését adja meg.
     Jobb előbb, mint utóbb. Előbb tenni, cselekedni, hogy megelőzd Magad, és nem másokat. A korodat. Minden erőd a munkára összpontosul, csak a cél lebeg a szemed előtt. Feszül a lélek, közben mégis csak szárnyalsz, hisz alkothatsz. Olyat, ami még nem volt, csak ahhoz hasonló. Mert szíved érzése ott van az alkotás tégláiban, a papírra vetett szavakban, a megfogalmazott mondatokban, a jelenlétben, mellyel a szeretet jóérzését hozod el a melletted lévőknek.
     Jobb előbb, mint utóbb. Előbb tenni, cselekedni, hogy megelőzd Magad, és nem másokat. A korodat. Ám ha a korodat előzöd meg, akkor csalódás ér. Csalódás, mert hiába ég a szíved és lángol a lelked, a melletted lévőket hidegen hagyja. Hidegen, mert készületlenül érte őket az alkotás lángja, és mindaz, amit épített vagy leírt kezed. Szívük jéghideg még. Jéghideg. Hiába akarja felolvasztani dermedtségüket a Lélek lángja, ők mereven elzárkóznak. Jelszavuk az, hogy jobb utóbb, mint előbb, hisz a tehetetlenség és nem a lángolás hatja át őket. S ha nincsen lángolás, akkor a következő lépés a hátráltatás, hogy ne is legyen alkotás. Furcsa módon a tettek mezejére lépnek, hogy eltiporják azt, aki alkotni merészel. A Lélek lángja nem kívánatos. Maradjon minden a régiben, hisz oly megszokott már a romos és savanyú élet, és a látszatok világa, hol elég csak jónak mutatkozni és nem jónak lenni.
     De Téged, akit áthatott a Lélek lángja, a hátráltatás és az üldöztetés ellenében sem kötsz kompromisszumot. Átjár újra és újra, jobb előbb, mint utóbb. Előbb tenni, cselekedni, hogy megelőzd Magad, és nem másokat. A korodat. Alkotni, életre hívni az újat, hogy virágzó kert legyen az Élet. Már-már Éden, és nem Pokol.

       Ha előbb cselekszel, a szenvedést nem kerülheted meg. De a szenvedés tüzében a Lélek ereje megsokasítja erődet, és elszántan küzdesz, mert az Álmok arra valók, hogy beteljesedjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése