2017. július 1., szombat

A szó


„Még talán fűszál és bogár sincs annyi a világon, mint amennyi szó van. És ezek a szavak még színjátszóak is, mást jelentenek, aszerint, hogy ki mondja őket, kinek, mikor, miért… Néha a saját kimondott szava köti gúzsba az embert. A szó uralkodik a gazdáján, ahelyett, hogy az ember uralkodna a szaván.” (Gergely Márta írónő)
     
       A szó természetes eszközöd. Formát adsz a gondolataidnak és az érzéseidnek. A szavaid lehetnek jók vagy rosszak. A szavaid, amelyeket kimondasz. A szavaid, amelyeket kapsz, amelyek részeddé válnak, s őrzöd őket egy életen át. A jót és a rosszat is. A rosszat inkább. Hisz tudod, az ember úgy van biológiailag kódolva, hogy a lehetséges veszélyt és a negatív tényezőket minél hamarabb észrevegye, majd eltárolja a memóriájában. Mert életösztön a túlélés és a védekezés. Pontosabban emlékszel Te is a negatívumokra, mint a pozitívumokra. Érted és érzed, hogy az alaptétel megáll: a rossz erősebb hatású a jónál. Mégis megpróbálod a lehetetlent. Hagyatkozol a tapasztalatra, az ismeretre és a lélek erejére.
     Eszedbe jut John Gottman pszichológus összegzése, hogy öt pozitív mozzanat szükséges egy negatív megnyilvánulás kijavítására, ám ez még nem jelenti azt, hogy a rossz emlék kitörölhető, és nem jár nyomodban, mint az árnyék. Eszedbe jut egy kísérlet, melyben a kísérleti személyeknek olyan fényképeket mutattak, amelyen az elveszett szerelmük látható vagy hővel okoztak fájdalmat az alkaron. S mit tapasztaltak? Azt, hogy mindkét esetben ugyanazon neurális körök aktiválódtak. A lelki és a fizikai bántalmazás egyaránt és szó szerint fájdalmat okoz. Micsoda hatalma van a szónak, összegződik benned, és eszedbe jut egy régi bölcsesség is, hogy tüzet tűzzel nem lehet oltani. Mégis hogyan lehet a rossz szavak ellen védelmet kapni, hogy a sértés ne sértsen, a fájdalom ne égessen, és Te se bánts, s ne okozz sérülést, mikor gyógyításra és léleképítésre születtél?

        A lélek erejével, ami a hitben ölt formát. A lélek erejével, amely Isten Lelkéből merít. S mert Belőle merít, van ereje ahhoz, hogy a negatívumok mellett észrevegye és meglássa a jót. A jövőjét a pozitívumok mentén határozza meg reménységgel és merészséggel, legyőzve a félelmet és azt a gondolatot, hogy az élet értéktelen. A hit megmutatja Neked, hogy értékes vagy. Értékes, Te és a Másik ember. S nem élhetsz vissza a szó erejével, csak építhetsz és szerethetsz vele. A hit, mi benned lüktet, érzed, pozitív önbefolyásolássá lesz. Ez azt jelenti, ha Te bántalmaznál is szóval, mégsem teszed, mert a Lélek ereje erőssé tesz. Talán már megformálnád a lekicsinylő jelzőt, hibáztatnál, vádaskodnál, kritizálnál, de mégis csendben maradsz, és hallgatsz. Ha szólásra is nyílik az ajkad, a Lélek erejével csak kérsz, beszélsz higgadtan és nyugodtan az együttműködés és a szeretet jegyében. Az erő Benned van. Ott van a lehetőség Előtted, hogy higgy a Jóban, kövesd, szeresd! Ne borúlátó, hanem derűlátó légy! Ne romboló, hanem léleképítő! A szó ebben eszközöd. A szó, miből sok van, és szabadon dönthetsz, mit mondasz és hogyan. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése