2017. március 19., vasárnap

Felfelé

A Thököly úton egy fiatal lány a villamosra várt. Egy férfi megpillantotta, odalépett hozzá és megszólította: „Már húsz méterről felismertem a nyers márványban a szobromat. Bocsásson meg, még be sem mutatkoztam, Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész vagyok. Azt a nőt kell megformáznom, akinek a szebb életéért harcoltak a hősök.”
            A fiatal lány döbbenettel hallgatta végig a szavakat, és idő kellett neki. Idő, hogy a találkozásuk pillanatának csodája megérintse, és megértse, felfogja, mi is történhet, történik vele. A pillanat csodája, hogy múzsa lett, ihletet adó személy, alak. A művész már tudja, hogy a szabadságot hogyan öntse formába. A forma, sőt a szabadság lelke ez a fiatal lány, akiről később ezt mondta a szobrász mester: „Senkiben nem éreztem úgy a tiszta lángolást, mint ebben a vidéki lányban.”
            1947-ben felállították a Gaál Erzsébetről mintázott Szabadság-szobrot a Gellért-hegy tetején. Alakja méltóságot tükröz, már-már királynői. Kezében pálmaág, a győzelem jelképe. Felfelé tekint. Haját fújja a dunai szél. Egy bronzba öntött nő alakja, akiben lángol a lélek.
        A szabadság a valóságban is bronzba öntött, mintha mázsás súlya lenne, de mégis könnyed és tiszta lángolás. E kettősség hatja át. Hisz szabadnak lenni a jóra felelősségteljes küldetés, hogy ne csorbuljon a jog, a másik ember joga. Ezt úgy lehet csak teljesíteni, ha az ember szíve tiszta és nemes, ami valóban hisz a jóban és az igazságban. Mert az igazság tesz szabaddá valóban.
Különös, hogy a magyar Szabadság-szobor, ellentétben az amerikai Szabadság-szoborral, felfelé tekint és nem előre. Oly megkapó és sokatmondó ez a tekintet. Hisz az igazi szabadság nem emberektől érkezik, hanem felülről, a világosságból, ahol minden egyértelmű és tiszta, ahol nem sérül a jog, ahol nem támad gyűlölet, békétlenség, harag. Fent békesség és egyetértés honol. A szeretet izzik. A lélek szabad. Valóban az. Nincsen, mi béklyóba fogja, megkötözze, meggyötörje. Szárnyalhat, repülhet könnyedén, mintha nem volna alatta mélység.
A Szabadság-szobor tekintete az Égre vetül, és tanít minket szavak nélkül, hogy a szabadságot, mi oly fontos nekünk, hol és merre keressük. Tanít, hogy hol töltekezhetünk fel mi is belső lángolással akkor, mikor szívünket jeges kéz szorítja, hogy kioltsa bennünk azt, ami éltet, erőt ad, mosolyt csal az arcunkra. Tanít, hogy honnan merítsünk erőt, mikor lehetetlenségekkel nézünk szembe és úgy érezzük, mi már kevesek vagyunk ehhez. Tanít, hogy hogyan lehetünk tiszta lelkű, lélekben nemes emberekké, akikért érdemes küzdeni másoknak is – hiszen a szabadság sohasem csak egyszemélyes ügy, hanem egy közösségé, egy népé.
Kell az erő, mert oly könnyen megfáradunk és belekeseredünk abba, amiben élünk. A mélység mintha közelebb lenne, mint az Ég. Van, hogy úgy tűnik, hogy az igazságot csak mi ismerjük. Az igazság maga és annak elérése oly utópisztikus. Mintha soha nem jutna érvényre, mert oly nagy a hamisság és az ámítás ereje. Mintha szabadság sem volna, bár annyit beszélnek róla. S már tele lennénk keserűséggel, mint a múzsa maga. Gaál Erzsébet a szobor felállítása után évtizedekkel (1984) már ezt mondta: „Tudja, sok méltatlan embernek tartok én pálmaágat.” Sok a méltatlan ember, aki nem viszonozza a jót jóval, akiben nincsen sem tisztelet, sem megbecsülés, sem szeretet. A bőrén érezte a hátratételt. Bár élete végéig „Szobor” lett a beceneve, de még a Szabadság-szobor felállításának az ünnepségére sem hívták meg. Az ihletet adó múzsa alakjára a feledés homálya borult, és magára maradt. Meg kellett küzdenie minden egyes napért, a talpon maradásért. Nehéz sors jutott neki. Nehéz sors, melyet mindnyájan ismerünk. Hiszen elég csak a saját életünk megpróbáltatásaira, szenvedéseire, a mindennapok kisebb vagy nagyobb küzdelmeire tekintenünk, ahol a mélység és a magasság ütközik meg újra és újra. Az élet terhét nem könnyű hordozni. Ám egy apró, mégis fontos mozzanat rajtunk múlik. Az, hogy méltósággal felfelé emeljük a tekintetünket. Felfelé, az Ég felé, hittel és reménnyel, hogy a győzelem, az igazság diadala elérkezik egyszer. Ha a fejünket felemeljük, és felfelé nézünk, nem magunk elé, akkor a problémák és kihívások már nem is tűnnek olyan nagynak és legyőzhetetlennek, hisz tudjuk, van segítség és van erő. Lehetséges, sőt valós dolog győzelmet aratni az igazságért. Lehetséges, sőt valós dolog az Ég közelében lélekben szabaddá válni, mintha nem volna alattunk mélység.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése