2017. december 12., kedd

Csoda

A csoda a kétkedőnek illúzió. A kétkedőnek, kinek nem volt és nincsen hite, és balgán azt hiszi, hogy csak magára számíthat. Mintha nem lenne lelke és csak a ráció létezne. Ám minél többet élsz, kinyílik a szemed annak meglátására, hogy a létezés több mint, amit az ember felfoghat, megérhet és irányíthat.
      Csoda már az is, hogy élsz és lélegzel. Csoda, hogy álmokat álmodsz, hogy van jövőképed. Csoda, hogy a Föld végtelennek tűnő emberdzsungelében barátokra, társakra találsz, kikkel egy a hit és a meggyőződés, az igazság iránti elköteleződés. Csoda, hogy megtalálod a másik Feled, kivel a szívdobbanásotok lélek szerint egy ütemre ver. Csoda, hogy gyermekek vannak Reád bízva, kiknek átadhatod ezernyi álmod, a csillagos éj holdsugarának dallamát, a kelő Nap fényének simogatását, mely arra kér csendesen, hogy indulj el újra és újra, folytasd megkezdett utad Szíved elkötelezésében, hogy hol csak jóság, emberszeretet és tenni akarás van. Csoda, hogy lelked a Lélekkel kapcsolódik egybe, és minden kiszámíthatatlanság, csapás ellenére belső nyugalmad van. Harmónia.
    Csoda. Ezernyi arca van. Elérkezik egy találkozásban, egy eseményben vagy események láncolatában, vagy csak egy pillanatban. Mit nem a véletlen szült, hanem a csoda adott. Váratlanul és kiszámíthatatlanul. A csoda azért is csoda, mert nem lehet felkészülni rá. Várni lehet csupán. Ám amikor csodára vársz, ne feledd, mindig beszorítod emberi értelmed keretei közé, és határt szabsz, hogy miképpen és hogyan érkezzen el. A csoda azonban szabad, nincsen a Te hatalmad alatt. Csak elfogadhatod, csak örülhetsz, mikor érkezik, mikor megnyilatkozik.
       Az ember gyarló módon nem mindig veszi észre a csodát. Csak a csapást, a katasztrófát látja. Holott már az is csoda, hogy csapás csak olykor-olykor éri, és nem állandóan. „Ha nagy csapás, lelki fájdalom ér, mindenekelőtt gondolj arra, hogy ez természetes, mert ember vagy. Mit is képzeltél? Ember vagy, tehát kedveseid meghalnak, barátaid elhagynak, s minden, amit gyűjtöttél és szerettél, elrepül, mint a por a szélviharban. Ez nem csodálatos, hanem a természet rendje szerint való, ez az egyszerű és természetes. Inkább az a csodálnivaló, hogy nem érnek mindennap nagy csapások. Ember vagy, tehát szenvedned kell; s szenvedésed nem tart örökké, mert ember vagy.” (Márai Sándor)
       A csoda az, hogy a csapások közt is Lélek formálta ember maradsz. Nem változol meg, és nem választod a rosszat, a hamis utat, hanem kitartasz. Gondold csak el Te is mennyi emberről hallottál már, és mennyi embert ismersz személyesen is talán, kikhez a veszedelem formálta küzdésben érkezett meg a csoda, és formált ki olyan jellemvonásokat, melyekről addig nem is gondolták, hogy övék lehet, és a maguk idejében hőssé, mártírrá tette és teszi őket. Miért? Mert a vész ellenében sem adták fel, ami a lényegük: a Jó melletti tántoríthatatlan ragaszkodásuk és kiállásuk.

    A csoda a külső szemlélőnek lenyűgöző és lelkesítő. Akinek azonban lélek szerint része van a csodában, csak egyetlenegy üzenetet érez: szeretve vagy. Ez elég erő ahhoz, hogy a világ szövevényes emberdzsungelében folytassa az útját, felemelt fejjel, hittel a szeretet lelkületében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése