2017. szeptember 20., szerda

A boldogság

A boldogság iránti vágy tünékeny álom. Az ember sokszor úgy érzi, mintha a kapujában állna, mintha megérinthetné, mégis hirtelen szertefoszlik. Semmivé lesz. Talán azért van ez az érzés, mert az ember maga sem tudja, hogy mi teszi boldoggá. Elfelejt befelé fordulni, a lelkébe tekinteni. Csak éli az időt, amit kapott, de nem éli meg. Philip Zimbardo egy szemléletes hasonlatot használ ezzel kapcsolatban: „Ha elveszünk a múltban vagy elmerülünk a jövőben, nem vagyunk jelenvalóak, és a boldogság úgy suhan el mellettünk, mint egy ínyencfalatokat tartalmazó menü, amelyet a fogorvoshoz menet a kocsiban fogyasztunk el.”
       A boldogság kulcsa az idő, a megélt, amit önmagunknak és a másiknak tudunk adni. S talán erről felejtkezünk el igazán. A technikai fejlettség, a rohanás a megélt idő minőségétől foszt meg, és taszít boldogtalanságba. Ha nincsen magunkra és a másikra szánt idő, a társas kapcsolataink is megüresednek, és ettől érezzük magunkat boldogtalannak.
       Egy kis közbevetés. Az egyik legkedvesebb barátnőm reggel háromnegyed hatkor felköszöntött a születésnapom alkalmából. S valóban másként kelt fel a Nap. Ettől már csak az lesz a csodálatosabb, amikor személyesen is találkozhatunk, és egymásnak időt adhatunk az életünkből. A születésnapom boldog lett minden egyes pillanatában, amikor felköszöntöttek. Amikor a majd három éves keresztfiaim énekeltek nekem, amikor a barátaimtól üzenet érkezett, amikor rózsát kaptam a gyermekeimtől, amikor egy kedves barátnőm társaságában megettük a születésnapi spagettit és a két nagyobb gyermekem által sütött gofrit. A születésnapom boldog volt, pontosabban voltak boldog pillanatai. Pillanatai, amikor a jelenben felidéződött a múlt sokféle öröme, melyben a közös vonás az összetartozás, és a Rózsaszál, ami mindig ott volt az asztalon, cicoma és díszítés nélkül…
           A boldogság tünékeny álom. Vagy mégsem? Nem az, mert a megélt idő adja. A másik ember, akivel együtt vagyunk. S ennek erejét érezzük a találkozás után, és a hiányát is, ha Valakit nélkülöznünk kell hosszabb vagy rövidebb ideig. Ha a hiány, a nélkülözés állapotában vagyunk, akkor segítségünkre lehetnek a megélt idők boldog emlékei. Az emlékek, amelyeket jó felidézni, és beléjük burkolózni, és vágyni a szebb jövő felé, hogy túléljük a jelen nyomorúságát.
          Ha a másikra nézünk, akkor azt gondoljuk, hogy az arckifejezéséből meg tudjuk határozni, hogy boldog-e vagy sem. Talán még a hangszínéből is. A testbeszéd sokat elárul. De még többet mond egy ember boldog vagy boldogtalan állapotáról az, ahogyan él, ahogyan a másikkal bánik, ahogyan a másikhoz viszonyul. Hisz a boldog ember nem okoz rosszat és fájdalmat. Sonja Lyubormisky kutatása szerint a boldog emberek a következőket cselekszik: segítenek a munkatársaiknak és a járókelőknek, kifejezik hálájukat az iránt, amijük van, időt áldoznak családjukra, barátaikra és társas kapcsolataikra, élvezik az élet örömeit és megpróbálnak a jelenben élni, rendszeresen végeznek testmozgást, derűlátóak a jövőjükkel kapcsolatban, életcélokat tűznek ki és igyekeznek megvalósítani, jól kezelik az életben adódó gondokat.
         Boldogság. Tünékeny álom? Nem. Közel van, csak szem és szív kell hozzá, és a szeretet hangja. A szereteté. A szereteté, mely apát, anyát, gyermeket, barátokat tart egyben örökre, és boldog pillanatokat hoz az életbe.


„A Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság és kalitkája az emberi szív.”  (Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése