2017. április 16., vasárnap

Az ünnep

Ünnep az, ha kék az ég és a Nap ragyog. Ünnep az, ha elvonulnak a sötét felhők és újra szórhatja fényének sugarát a Nap, ami mosolyt és derűt kelt táncra a szívedben. Érzed, hogy az élet valóban győz a sötétség, a homály és a halál felett.
Impulzust nyersz arra, hogy ne veszítsd el a hited a jóban és az igazban. Szükséged is van rá, mert a hétköznapokban olyan pillanatok sorakoznak, hol csak a fény fogy, és a sötétség növekszik. Mintha a nagypénteki eseményeket élnéd meg újra és újra, hol téged korbácsolnak, ütnek és némaságra kárhoztatnak. Nem mondhatod el azt, ami van, és csak azok beszélnek, akik a tökéletesség palástjának mítoszát öltik magukra. A tökéletesség mítoszának palástját, holott tökéletes ember nincsen és nem volt soha. Nem született olyan ember, aki a Tízparancsolatot maradéktalanul betartotta volna. Csak egyet kivéve, Jézust. Jézust, akit a „tökéletesek” keresztre küldtek. Legyen mentségük, hogy nem tudták, hogy mit cselekednek. Nem tudták, mert a sötét erő járta át a szívük és a lelkük, és így nem kívánhattak mást csak pusztulást, halált és rombolást. Az isteni világosság nélkül csak erre képes az ember: ölni, pusztítani és bántani. Nagypénteken a gonosz kibontakozhatott. A Nap sötétbe borult, a föld megremegett, a templom kárpitja kettéhasadt. Jézus kínhalált halt.
Megrázó még kívülről is megélni ezt. De gondold csak el, hogy még mindig jobb, ha csak a kívülről támadó sötétséget éled meg, és nem a lelkedben ver a gonosz gyökeret.
Nagypéntek, Nagyszombat. A halál, a fájdalom és a gyász ideje. A halál, a fájdalom és a gyász ideje azoknak, akik az igazi világosságra vágynak, és tétován szemlélik szertefoszlott álmaikat, vágyaikat, a lélek jóra való kibontakozásának lehetőségét, a többre hivatottság reményét, azt, amit Jézusnál láttak megcsillanni. Ám mindez, mintha köddé lett volna Jézus halálával.
De eljött az ünnep. Eljött Húsvét hajnala, ahol már nem volt sötétség, félelem és kétség. A mélységből lett kilábalás és magaslat. Jézus a Biblia tanúsága szerint feltámadt. Most boldog vagy te is, hisz azt kapod, amire szíved mélyén vágysz: az élet teljességét, diadalát és romolhatatlanságát. Ami elveszettnek tűnt, mégis megvan. Nem sötétség az élet, még ha olykor végtelennek is érzed a feketeséget. A Nap feltűnik és fénylik. Az erő, mit Jézus ad neked, átjárja szíved és lelked. Ránézel és felállsz. Nem törsz össze. Miért is törnél? Volna rá okod? Még ha sokat szenvedtél is, élsz, kék az ég és a Nap ragyog. Jézus lélekben közel van hozzád, nincsen sem térbeli, sem időbeli távolság. Van hited a jóban és az életben. Reménységgel mész előre. Az élet reménységével, melyet az ünnep ad neked. S elhiszed, hogy noha jöhet még napjaid sorában sötétség újra, lehetsz próba alatt, éghet még tagjaidban a szenvedés tüze, de ez csak átmeneti. Hisz ami örök, az az élet, a szeretet és a kegyelem.
Istennek van gondja rád, szeret és vezet. Egy nyers gyémánt vagy a kezében, amiben van ugyan csillogás, de lelked tüze, szépsége és igaz tündöklése csak a csiszolás által mutatkozik meg majd egészen és teljességében. Isten folyamatosan csiszol téged, ami van, hogy kimondhatatlanul fáj, hiszen lelked gyalulják, de csak azt veszted el, amire nincsen szükséged. A csiszolás által a fény egyre szebben tündöklik benned. Mikor ünnep érkezik, rácsodálkozol, hogy lelked már másképp ragyog. Hiszen közelebb vagy ahhoz, aminek Isten elgondolt. Közelebb vagy, de még nem vagy kész. Az ünnepen azonban nincsen sötétség, mert az csak az isteni világosságról szól, melynek sugarai táncolnak lelked fazettáin.
Ünnep van. Húsvét, ami ragyogó és élettel teli. Ünnep van, megéled minden pillanatát. Feltöltekezel, és az ünnep után majd mész tovább. Mész és haladsz előre, ragyogva és fénnyel telve. Mész a sötétebb napok felé, melyekről tudod, hogy lesz még szenvedés, csiszolás, és sötétség is borulhat rád, de belül ragyogsz, mert a Jézustól kapott élet világossága van benned. Nincsen többé félelem, csak bátorság, csak nekirugaszkodás, mert lelked nem akar mást, csak a jóban való kibontakozást! Szabad vagy, a sötétség nem kötöz meg. Felfakad lelkedből a dallam: Kék az ég, a Nap ragyog, Jézus Lélekben velem, bátor és szabad vagyok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése