2018. szeptember 12., szerda

Forgatókönyv

Forgatókönyv, dialógusok fonala, hol a helyszínek, a szereplők és a díszletek leírása is helyet kap. A forgatókönyv filmen megjelenítve olyan, mintha a valóságot kapnád vissza. Ám abban a kényelmes helyzetben találod Magad, hogy csak figyelsz, hallgatsz, és így vagy részese mégis az előtted kibontakozó cselekménynek, hol az érzelmek csúcsosodnak, jók és rosszak, célok fogalmazódnak meg, és érdekek ütköznek. Ugyanúgy, mint a valós világban. 
      Forgatókönyv. Lélegzik, él tőle egy film. Akkor ha ott van, a mintha érzés. És ott van, gyakran ott van. Mintha Veled történne az, amit a filmvásznon látsz, mintha Te mondanád a szereplők szavát. Benne, egészen benne vagy a cselekményben, egyre hevesebben ver a Szíved. Ám itt mégiscsak néző, hallgató maradsz, de izgalommal várod, hogy a Hősöd arasson diadalt.
Forgatókönyv. Minél szövevényesebb, annál jobb. Annál jobb, mert életszerűbb.  A gonosz igazi arcát nem látod, mert rejtve működik és csöndesen dolgozik, és a jó álcájába burkolózik. Mégis akad kevés pillanat, mikor leplezetlenül marad. Azután még több ilyen pillanat jön, és a vélt diadalában a fekete fény már “ragyog.” Te mégis, rendületlenül hiszed, hogy ez még nem a vég, hanem a kezdet. A kezdete annak, hogy a tiszta fény végre a maga teljességében ragyoghasson. Elgondolkozol, hogy miért van ez így? Miért megy a filmen és a valós életben is a gonosz ily messzire? Azért, hogy láthatóvá váljon a rossz, és az, ki és mi valójában mennyit ér. Ne legyenek többé látszatok.
Forgatókönyv. Általában úgy írják, hogy a diadal nem marad el. Nem marad el a jó oldalon. Felszisszensz, mert az élet talán eltér ezen a ponton. Hisz tragédia tragédiát ér, és felocsúdni is nehéz. És van olyan fájdalom, amire aligha van gyógyír. Ám ha őszintén a szívedre teszed a kezed,ki kell mondanod, hogy az életben sem marad el a győzelem, a győzelmed. Viszont a várt diadal sokszor másként jön el, mint vártad. De mégis egy-egy tragédia, miben részed volt és van, egy új élet kezdetévé lesz, hol boldog pillanatok érkeznek el s az életnek olyan magaslatai, melyek előtted korábban ismeretlenek voltak.  “Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt.” (1Mózes 50,20a) József szavai ezek. Józsefé, kinek élete az egyik legizgalmasabb forgatókönyv, amit valaha papírra vetettek. Józsefet a testvérei árulták el. A testvérei, kik a legmélyebbre taszították, ahova embert lehet. Majd jött Potifárné álságossága, és ezzel hosszú csönd, egyedüllét és elszigeteltség. Ám Józsefet a JóIsten nem hagyta magára, és az álmok eszközzé lettek. Az álmok, melyek révén József odakerült, ahova kellett, és Egyiptom második embere lett. Hosszú évek teltek el ezalatt. A győzelem nem máról holnapra, és nem úgy érkezett, ahogy talán József várta. Várta a hányattatásai kezdetén és alatt. De megérkezett, amikor és amire kellett. Mikorra József is megért rá, és elfogadhatta csöndes szívvel a JóIsten kezéből az áldást. Az áldás nyomában azonban éhínség érkezett, ami kiszámíthatatlan módon a testvéreit is az útjába sodorta. Mi történt? Nem, nem viszonozta a rosszat rosszat, az életellenes indulatot életellenes indulattal. Megbocsátással és békességgel a szívében mondta ki “Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt.” És ez, ez a mondata mutatta meg, hogy József valóban győztes. Győztes a JóIstennel.
         Forgatókönyv, dialógusok fonala, hol a  helyszín, a szereplők és a díszlet leírása is helyet kap. A forgatókönyv filmen megjelenítve a valóságot adja vissza. Hősöd sorsa a Te sorsoddal találkozik, és visz bennetek előre a lánglelkű hit, bízva abban, hogy a diadal nem marad el , nem maradhat el. A diadal, mi mindig meglepetéssel érkezik. Mert ember ember ellen vethet számtalan cselt, és rosszat tervezhet, és lehet részben “eredményes”, de a JóIsten sem marad tétlen, nem sietve és nem késve, megteszi azt, ami szükséges, hogy Neked az új utad, a győzelmed el legyen készítve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése