2021. április 22., csütörtök

Tényleg létezik barátság egy életen át?

Sok barátság szövi át az ember életét. De vajon van maradandó, örökké tartó baráti kapcsolat, ami minden nehézséget kibír? 


  Sok barátod lehet, de igaz barát talán már jóval kevesebb. S vajon lehetséges volna, hogy örök időkig együtt maradtok jóban és rosszban? Hiszen itt nincs eskü, hivatalos papír vagy kőbe vésett ígéret, amivel elkötelezitek magatokat egymás mellett. De egy fontos dolog mégis akad: a szív szava. A szívetek pedig együtt dobban az öröm magaslataiban és a mélység fájdalmában. Hogyan és miként történik ez? Nem tudod megmagyarázni, csak a szeretetet tudod megjelölni.

Te és a barátod összetartoztok. A kötelék szoros, pedig még vérségi kapcsolat sincsen, ami magától való közösséget teremtene. Többről van szó. A lelketek egyszerűen egymásban talált társra. Így vált számodra fontossá a barátod élete, s lettél te is lényeges a másik szemében. Nem csak egy pillanatra, hanem folyamatosan. Mert a szeretet közöttetek nem veszti el fényét, és az évek múlása sem koptatja meg. 

A szeretet nem múlik el soha - mondták már sokszor, és mondod te is. De nem azért, mert szépen hangzik, és lélekemelő ebben hinni. A tapasztalat mondatja veled, hogy létezik örök barátság, s igazi szeretetet. Hiszen a barátod mindig melletted állt, akár napfényes, csendes vizeken hajóztál, akár az örvények között levegő után kapkodtál.

Nem utópisztikus a múlhatatlan szeretet, és teljesen valóságos az örökké tartó barátság létezése. Bár nem vagy próféta, de mégis megérzed, hogy van oly kapcsolat, ami a sírig tart. Nincsen rá racionális magyarázat, sem ésszerű ok. Mert az igazi barátság nem ésszel, hanem szívvel és lélekkel köttetik. Bárhogy is keresnéd benne az érdeket vagy az irigységet, sohasem találnád meg. Ám nem is keresed, mert tudod, hogy nem is kell. Az élet szabad és tiszta levegője ez, ahol minden porcikádat átjárja a boldogság. Többet nem is kívánsz. 

A létezés legnagyobb magaslata az, amikor őszintén, tisztán és önzetlenül szeretve vagy, és ugyanígy szereted te is a másikat. Tűzbe mész, sőt vízen is jársz, ha a barátodnak szüksége van rá. Ha cselekedni kell érte, nem ismersz lehetetlent. Ha pedig csak csendesebb vizeken hajóztok, az otthonosság érzése akkor is maradandó. Jó és tiszta szavakkal tápláljátok egymás lelkét, és önfeledten sokat nevettek, mintha nem is felnőttek, hanem gyerekek lennétek.

Sok barátod lehet, de igazi már jóval kevesebb. Ám nem is kell sok. Elég annyi, hogy az egyik kezeden meg tudod számolni. S érzed, hogy valamennyi igazi. 

Az igaz barátság pedig örök. Érzed. Érzitek. Bár nincs eskü, hivatalos papír vagy kőbe vésett ígéret. De egy fontos dolog mégis akad: a szív szava. Ez pedig éppen elég, többre nincs szükség.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése