2021. április 2., péntek

Mosom kezeimet


Az ítélet után a bíró kibújt a felelősség alól, és megmosta kezét. Mozdulatából megszületett az önigazolás szállóigéje. 

Ártatlan volt a 33 éves férfi, mégis elítélték. Pilátus ugyanis szabad kezet adott a népnek. Megtehette, mert a jog lehetőséget biztosított rá, és kényelmes is volt számára. Formálisan többé nem őt terhelte a felelősség Jézus kereszthalála miatt. Az ítéletet a tömeg követelte ki.
    A helytartó azonban belül érezte, hogy ki is kell mondania, amit gondol: „Ártatlan vagyok ennek az igaz embernek a vérétől.” (Máté 27,24b) Szavait pedig egy jelentéktelennek látszó cselekedettel hitelesítette: megmosta a kezét. A nagypénteki történetben ez egy elhanyagolható, apró részletnek tűnik. A Biblia mégis hosszabb említést tesz róla, mert Pilátus mozdulatának nem higiéniai oka, hanem szimbolikus jelentése van. A helytartó így bújt ki az ítélethozatal felelőssége alól. A kézmosással a lelkiismeret-furdalását akarta enyhíteni, mert tudta jól, hogy Jézus ártatlan. 
    Miért nem mentette fel akkor Jézust? Miért okozott saját magának belső nyugtalanságot? Hiszen természetes lenne, hogy az ember a meggyőződésével összhangban hoz döntéseket. Elvileg. Gyakorlatban azonban sokszor van egyéb szempont vagy érdek, amit figyelembe vesz. 
    Pilátus számára az egyéb szempont az volt, hogy a zsidó vallásos vezetők mindenáron Jézus vesztét akarták. Kockázatos vállalkozás lett volna ezzel az akarattal szembe fordulnia. A nép körében az amúgy forrongó hangulat zavargásba fordulhatott volna át. Már Jézus perének idején is jól látszott, hogy a tömeget fellázították. Pilátus ezért inkább taktikusan döntött. 
    A helytartónak azonban mégsem sikerült a politikai érdekből meghozott ítélettel azonosulnia. A kézmosással elhatárolódott saját magától is. Túlságosan nagy volt annak a lelki terhe, hogy az ártatlanul megvádolt Jézus halálos ítéletének meghozatalában részt vett. 
    Az igazság nem jutott érvényre Nagypénteken. Még ha meg is volt a jóra való szándék, kevés volt az ereje a győzelemhez. Végül a helytartó is Jézus ellen tette le voksát. Jézust kivégezték, és a kereszthalálának eseménye bevonult a történelembe. Ám Pilátusról sem feledkezett az utókor. Személyét a felelősséget elhárító ember jelképévé tette. Mosom kezeimet. Ma is sokszor elhangzik önigazolásként. Ha valaki úgy tesz, mintha korábban nem működött volna közre egy helyzet vagy emberi sors rosszra fordításában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése