2021. február 27., szombat

Meglepő titokra derült fény!

Meglepő titokra derült fény! - ez az a mondat, amit szinte életed minden napján kimondasz. Mert olyan esemény jön szembe veled, vagy éppen olyan epizódnak vagy részese, amiről álmodban sem gondoltad, hogy végbe mehet. Egyszerűen meghökkensz, a szó pedig belül marad, és percekig néma maradsz. Tágra nyílt szemekkel próbálod befogadni azt, amit hallasz és tapasztalsz. 
     Meglepő titokra derült fény. Hihetetlen a történés. Elbizonytalanodsz, hogy ez valóban valóságos, vagy csak egy furcsa álom, hol nincsenek határok? Azután gondolatban még tovább lépsz, és felteszed a kérdést: Végre kiderült a valóság, vagy még több lett az áltatás? Nehéz eldönteni, mert sok függ a tálaláson. A valóságot sokszor megkoptatja a szavak ereje, és az ezzel ellentétes fantázia kel életre. Aztán előbb vagy utóbb kiderül az igazság. Inkább utóbb, amikor már levetett magáról minden felesleges ruhadarabot, ami rárakódott. 
Meglepő titokra derült fény - oly könnyű kimondani, és még leírni is összegezve egy hihetetlennek tűnő történést. Odaállni valami mellé, és állást foglalni. Ám valaminek becsületesen utána járni, hogy valóban igaz-e, már hosszabb út és küzdelem. Igazi utánajárás. Vajon van-e egyáltalán ilyen? Lehetséges-e?
Meglepő titokra derült fény! - elhangzik újra és újra, és magadban azon tűnődsz, hogy a világ tengernyi titkából valójában mennyit markolsz? Első felindulásodban talán azt mondod, hogy sokat. Ám ha a mélyére nézel az összefüggéseknek, rájössz, hogy csupán leheletnyit. Csak arról van valós ismereted, ami téged érint. Ám nem csak ismereted, hanem felelősséged is van, hogy jól és jóra használd a tényeket. Egyszerűen csak őszintén beszélj, igazat szólj! Ha így teszel, szavadnak súlya és ereje lesz. Eloszlatod a bizonytalanságot és a zűrzavart, amit mások árnyékkal teli megszólalása ad.
Az egyenes és tiszta szó elhozza a világosságot, hol a titkoknak nincsen, nem lehet helye. Máris jobbá válik az a hely, amit világnak nevezel. Egyre kevesebbszer mondják ki, hogy meglepő titokra derült fény, mert egyszerűen nincs titok, ha valaki őszintén és egyenesen él, s nem felejtett el igazán szeretni.

1 megjegyzés: